31 Dec 2014

2015 Penawar Duka 2014


Selamat Menyambut Tahun Baru 2015. Semoga tahun 2015 ini akan membawa sinar kebahagiaan kepada kita semua. Semoga tahun 2015 ini akan lebih bermakna. InsyaAllah

5 Dec 2014

Secangkir Kopi



Kopi...

Minuman ini  memang begitu popular dalam masyarakat di negara kita, orang kata aroma kopi ini dapat menghilangkan pelbagai stress yang melanda diri kita. Orang kata walaupun kopi ini  warnanya hitam pekat  namun  minuman ini telah mendatangkan manfaat dan  kebaikan pada kesihatan tubuh badan kita. 



Antara manfaatnya:-

  1. Dapat menghilangkan rasa mengantuk
  2. Dapat menghilangkan stress dan tekanan 
  3. Mencegah kanser, kanser mulut, diabetes
  4. Mencegah stroke  dan penyakit jantung
  5. Memulihkan stamina dan energi



 Bagi meningkatkan dan menarik perhatian penggemar kopi mahupun bukan, minuman ini telah diubah suai menjadi pelbagai jenis. Antaranya:-


Espresso
Latte
Cappuccino
Mocha

Ternyata dengan ubahsuaian dan kreativiti ini, ianya telah meningkatkan penggemar peminum kopi dan mengekalkan penggemar kopi.......

3 Dec 2014

Ikhtilat - Persoalan Pelbagai Jawapan

Ikhtilat.. Ikhtilat... Ikhtilat....

Isu ini selalu menjadi polemik hangat dalam kalangan masyarakat kita hari ini.. Antara yang faham, tidak faham dan hanya sekadar copy paste sahaja

Ikhtilat...... Apakah maksudnya?  Maksud paling mudah  ikhtilat ini ialah "Pergaulan Bebas Antara Lelaki Ajnabi dan Perempuan Ajnabi"




 Menurut seorang penulis blog yang dikenali sebagai Aiman Al Banna....
Ikhtilat?
Ikhtilat ni satu konsep dalam Islam.Dan makhluk Ikhtilat ni perlulah dijaga molek.
Ikhtilat ni apa-apa sahaja interaction between lelaki dan perempuan.Contohnya seperti…1. borak2 .chatting3. mesej4. video cam5. dan lain-lain interaction.
Tak faham lagi gapo dio tu?
Mehh aku ajar. :3
Begini,
Ulama’ membahaskan hukum ikhtilat HARUS.HARUS dengan adanya antara 2 syarat#1 Hajat#2 Darurat
Okay kena faham macam mana tu Hajat dalam Ikhtilat.Antara Contoh Hajat ialah- Mengajar dan belajar daripada seseorang, Menyampai dan menerima Ilmu.. Macam Antara kita dan guru-guru kita di sekolah.- Urusan kerja. Antara rakan sepejabat dan rakan sekerja- Urusan mustahak. Seperti dalam group ataupun study group. Perlu komitmen antara ahli kumpulan. Maka boleh ikhtilat.- dan interaction lain yang ada sebab logic yang boleh diterima akal :3
Bagi darurat pula perkara yang daruratlah.Seperti ada manusia yang lemas kat laut.Takkan nak tengok sambil makan popcorn je dengan alasan nak jaga Ikhtilat. No no no.Dalam keadaan Darurat, maka bolehlah nak interact dengan manusia lemas tuh dengan selamatkannya.

Namun begitu, jangan kerana ikhtilat ini kita berasa kekok untuk bergaul dengan semua orang. Jangan kerana ikhtilat kita abaikan tanggungjawab kita sebagai pekerja,, Jangan disebabkan ikhtilat kita menampakkan diri kita ini seolah-olah sombong dengan orang. Islam tak ajar kita seperti itu... Apa yang Islam ajar itu mudah dan simple....

In Shaa Allah ada posting kedua mengenai ini :)

Wallahua'lam

FreeDom SemenTara

Alhamdulillah, akhirnya  pengajianku pada Semester 1 telah  pun melabuhkan tirainya pada 19hb November yang lalu. Sementara menanti sem 2,  bolehlah aku ber'Freedom' buat sementara waktu. Bolehlah juga meng'Update' blog yang kian berhabuk ini.... Hahaha

Freedom sementara 

Nak story sikit pasal apa yang dilalui sepanjang semester 1....

Alhamdulillah, sepanjang sem. 1, apa yang berlaku penuh dengan kenangan  yang   terindah. Tiada lagi kenangan yang memilukan yang berlaku pada masa itu. Kenangan  terindahnya apabila bertemu dengan rakan -rakan yang bermacam-macam ragam, bermacam-macam perangai... Apa yang paling seronoknya bila bercuti bersama kawan-kawan di  SUNGAI TEKALA.. Indahnya sungai itu boleh menenangkan jiwa yang  kusut, meleraikan pelbagai stress yang ada dalam  kepala dan bermacam-macam lagi. 

Sungai Tekala 

Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Ilahi, akhirnya segala beban yang dilalui sepanjang sem. 1 telah ditinggalkan di Sugai tersebut... Maklumlah lepas ni nak fokuskan pada sem. 2 pula yang bakal bermula tahun hadapan.. In Shaa Allah akan dapat ku hadapinya...........

22 Aug 2014

MALAYSIA BERKABUNG....

Seperti yang kita ketahui hari ini tanggal 22 Ogos 2014 merupakan HARI BERKABUNG NEGARA atas  TRAGEDI MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine.. Peristiwa yang menyayat hati telah mengorbankan 239 penumpang termasuk anak kapal.. 20 orang rakyat Malaysia dikenal pasti nahas tersebut..

Jom kita tinjau serba sedikit gambar yang ada :-


Selamat Pulang....
Senarai 20 penumpang mangsa #MH17
Bendera Malaysia dikibar separuh tiang...
Akhbar Malaysiaa dalam Hitam Putih
Dato' Seri Najib ke Masjid Putrajaya menunaikan Solat Jumaat dan Solat Jenazah
Solat Jenazah...
Pilu....

Al-Fatihah..
Kakitangan Air Asia turut bertafakur...

In Memory #MH17

Sumber gambar:- Facebook \

Al-FATIHAH untuk jenazah MH17 yang beragama ISLAM



21 Aug 2014

Jagalah Perpaduan Antara Kaum....



Malaysia merupakan sebuah negara yang bertuah kerana mempunyai pelbagai bangsa seperti Melayu, Cina, India, Iban Kadazan, Melanau, Dayak dan sebagainya...Majoriti kaum yang paling ramai di Malaysia adalah Melayu Cina dan India... Namun sejak akhir-akhir ini, isu racist sering dimainkan oleh  pihak tertentu untuk memecah belahkan perpaduan yang sudah lama dipupuk...


Kenapa isu ini berlaku????

Jawapannya adalah kurangnya rasa hormat sesama kaum... 

Bila tiada rasa hormat  mulalah kita menunding jari pada orang lain... Sebagai contoh Melayu salahkan India, India salahkan Cina, Cina salahkan Melayu ... Sepatutnya kita kenalah saling menghormati agar kita dapat elakkan isu ini daripada berlanjutan ... 

Kita juga tidak mahu sejarah berulang semula seperti mana peristiwa 13 Mei 1969 bukan?? Jadi kita kenalah mula untuk menghormati antara satu sama lain.. Kalau tidak polemik mengenai ini tidak akan selesai selamanya.. 



Oleh itu, sejajar dengan slogan 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri  kita.. Perpaduan antara kaum ini perlulah dikekalkan dan ditambah eratkan lagi agar keharmonian negara yang kita kecapi selama ini akan kekal untuk generasi akan datang...

InsyaAllah kita mampu utuk kekalkannya....



19 Aug 2014

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Tup... Tap... Tup... Tap... Tup... Tap... Tup... Tap...


Merdeka! Merdeka! Merdeka!


Sudah 57 tahun kita Merdeka 
dan 
Sudah 57 tahun juga jasa Tunku Abdul Rahman 
Mendapatkan kemerdekaan dari British 

Syukur Alhamdulilah 




Malaysia... Disini Lahirnya Sebuah Cinta.... Itulah tema kemerdekaan bagi tahun ini ....

Dipetik dari lagu Warisan nyanyian Allahyarham Sudirman Haji Arshad  

Cukup bermakna tema kali ini dengan anak-anak muda sekarang yang semakin hilang nilai dan semangat Patriotisme dalam diri mereka.. Sanggup menggadaikan maruah untuk mendapat sesuatu yang belum pasti.. Tak pernah mengenal erti kehidupan masyarakat dahulu... Tak pernah menghargai pejuang-pejuang kemerdekaan... 

Cuba tanya beberapa ramai yang ingat nama-nama pahlawan kemerdekan? Cuba tanya berapakah nama-nama pejuang Islam?? 

Belum tentu ada yang ingat bukan?? Termasuk aku

Persoalannya? 

Bagaimanakah kita mahu memupuk semula rasa cinta akan negara ini dalam diri anak muda sekarang??

Bagaimanakah kita  mahu melahirkan rasa cinta ini semula kepada anak-anak muda sekarang agar mensyukuri nikmat kemerdekaan yang telah kita kecapi???

Jawapannya.. Terletak pada diri kita sendiri... Kita yang menentukannya....

2 Jun 2014

STPM :)

Alhamdulillah setelah sekian lama dalam dilema antara UiTM dan Form 6, akhirnya aku telah buat keputusan untuk terus stay Form 6.. InsyaAllah dengan keputusan ini akan mampu mencerahkan masa depan aku


23 Apr 2014

Sajak Buat Sahabat Karibku

Hai, 




Hari ini nak update sikit pasai Sajak yang direka khas oleh saya buat sahabat karibku.. Siapa sahabat karibku? Biarlah ia menjadi rahsia buat diriku dan sahabat karibku itu.. 

Jom kita layan sekejap:- 

SAJAK-SAHABATKU

Sahabatku….
Dikala hidupku diselebungi kegelapan,
Kau bagaikan lilin,
Yang menyinari hidupku,
Walaupun tidak aku pinta akan semua itu,
Kau tetap lakukan juga.

Sahabatku….
Pengorbananmu begitu luas ,
Membantu aku di kala aku susah,
Menegur aku andainya aku melakukan kesilapan,
Memberi semangat dan inspirasi di masa aku memerlukan,
Sungguh aku menghargai segala pengorbanan mu,
Walaupun aku tahu,
Aku tidak mampu untuk membayar balik semua itu.

Sahabatku…
Sudah tertulis di Luh Mahfuz,
Kita akan berpisah,
Membawa haluan  masing-masing,
Membina mahligai sendiri,
Aku pasti akan merindui segala celoteh dan gurauanmu
Aku hanya mampu berdoa,
Bahawa suatu saat  nanti,
Kita pasti akan bertemu jua.




Apa macam best tak? Sebenarnya saya ni bukanlah seorang yang pandai bersajak. Kalau baca mesti ada beberapa perkataan yang tak sedap dan tak sesuai dengan sajak ini...

Siapakah Mahram Kita

Assalamualaikum w.b.t

Tidak dapat dinafikan lagi, semakin hari semakin ramai yang berubah untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.. Kalau dulu ada yang tak menutup aurat, hari ini dia menutup aurat. Kalau dulu ada yang pakai jeans ketat, hari ini dia cuba pakai jeans yang longgar sedikit.. Itu satu peningkatan yang bagus... TAHNIAH diucapkan....


Persoalannya,

Ramai yang menutup aurat dan menjaga batas pergaulan dengan lelaki ajnabi tetapi masih ramai yang tak menjaga aurat dengan saudara mara kita. Kenapa saya cakap saudara kita? Kerana saudara kita bukanlah mahram kita walaupun kita ada pertalian keluarga dengan mereka.....

Kalau nak tahu lebh lanjut dengan siapa kita boleh bergaul dan bercampur, jom kita perati gambar dibawah ini :-

Mahram Bagi Lelaki





Mahram Bagi Perempuan

15 Apr 2014

Rindu Terubat ~

Assalamualaikum pembaca yang dihormati Allah S.W.T

Rasa macam dah lama tak update blog.. Jeles pulak rasanya bila tengok rakan-rakan yang lain update blog mereka... Rindu teramat sangat nak tulis kat blog ini...

Oh ya! Sebelum lupa pada 20 Mac yang lalu, result SPM sudah pun keluar.. Alhamdulillah result SPM ni agak membanggakan.. Saya dapat 6A 3B.. Bersyukur sangat dengan result ini... Walaupun tak mencapai straight A tapi sekurang-kurangnya adalah A jugak  dalam result tu :3


Resepi kejayaan? 

  1. Belajarlah bersungguh-sungguh
  2. Berdoalah kepada Allah kerana doa itu merupakan salah satu senjata mukmin
  3. Tawakkal kepada-Nya dan redha denga ketentuan Allah 

Selepas dapat result ini, saya pun isi UPU... Alhamdulillah ini keputusan yang muktamad yang telah saya lakukan :)

Alhamdulilllah semoga keputusan ini akan diredai Allah S.W.T .. InshaAllah (y) 

Bila semalam check, alhamdulillah dapat surat temuduga dari pihak UiTM



Rasa nervous pun ada bila terima surat temuduga ini.... Biasalah sebelum ni, mana pernah di interview macam ni... Apa-apa pun doakan kejayaan saya semasa temuduga nanti 

Ok lah sampai disini dulu coretan ku..

InsyaAllah kita akan berjumpa lagi.....


Where Are U From?