10 Dec 2013

Hargai MasaMasa Itu Emas

Pepatah diatas merupakan salah satu ungkapan yang pernah diungkapkan oleh orang-orang tua suatu ketika dahulu. Masa akan terus berlalu pergi begitu sahaja. Masa tidak akan terus menunggu kita tetapi kitalah sepatutnya mengejar masa. Kerana jika kita tidak menunggu masa, kita jugalah yang akan rugi.

 Allah S.W.T juga pernah bersumpah dalam Surah Al-Asr, ayat 1-3:


Kalau berdasarkan ayat diatas, benarlah manusia memang berada dalam kerugian. Lihat sahajalah apa yang dilakukan oleh mereka pada zaman kini. Mereka sanggup menggadaikan masa dengan begitu sahaja dengan melakukan aktiviti yang tanpa sebarang tujuan dan tidak bermanfaat seperti BerFacebook, berTwitter, melepak, merempit dan sebagainya. 

Sebagai manusia kita seharusnya perlu mengetahui cara untuk menghargai masa dengan cara yang betul dan terbaik. Bagi saya, tidak salah untuk kita berFacebook, berTwitter atau sebagainya. Asalkan perkara tersebut perlulah mempunyai tujuan asalnya. Sebagai contoh, sebab apa kita berFB? Kalau tujuan kita adalah untuk menyampaikan amar makruf nahi mungkar, tak apa. Tetapi jika tujuan kita adalah untuk mencari aweks, lebih baik ditinggalakan.

Ingatlah kata-kata hikmah ini:-


Semoga kata-kata hikmah ini mampu untuk kita lebih menghargai masa............

No comments:

Post a Comment

Where Are U From?