5 Dec 2013

Awas! MSG PembunuhBelakangan ini, kita selalu tengok iklan tentang MSG yang semakin hari semakin banyak di dalam media massa dan media cetak seperti Ajinomoto, Secukup Rasa(Maggi), Pasti Sedap(Knorr) dan sebagainya. Semua iklan jenis ini telah menambat hati masyarakat supaya mencuba produk mereka untuk ditambahkan ke dalam makanan agar makanan tersebut lebih sedap dan lazat. Kini, penggunaan MSG digunakan secara meluas oleh suri rumah, restoran, katering dan rumah anak yatim.

Salah satu MSG selain Ajinomoto

Berbalik pada tajuk diatas MSG merupakan singkatan bagi Monosodium Glutamate. Ia juga boleh mendatangkan pelbagai kesan yang negatif kepada manusia. Ini kerana MSG juga dihasilkan daripada bahan-bahan kimia yang berbahaya kepada manusia.

Antara kesan negatif MSG:-
  • Menyebabkan kanser seperti kanser otak
  • Menyebabkan keguguran rambut 
  • Membantutkan pertumbuhan kanak-kanak
Tak salah kalau kita ingin tambahkan MSG dalam masakan tetapi kita mestilah berpada-pada. Kalau dulu kita masukkan MSG dengan terlalu banyak, selepas ini cubalah untuk kurangkannya. Biarlah orang menghina kita kerana masakan yang tidak sedap. Apa yang pasti kita dah mencuba yang terbaik.

Wallahualam...

No comments:

Post a Comment

Where Are U From?