23 Oct 2011

Siapakah Hero Kita?

Situasi di suatu pagi
Si ayah : Siapalah agak-agaknya hero kamu

Si anak: Alahai ayah nih tentulah batman 
Si ayah: Kenapa batman
Si anak: ?????

Pernah tak anda terfikir tentang siapa hero anda? Memang diluar kita boleh menipu orang lain bahawa hero kita ialah Allah SWT dan Rasulullah SAW tetapi jangan haraplah dalam hati tidak boleh bohong tentang hero kita ialah batman or apa-apa je laa...Mudah kita katakan Allah adalah hero kita tetapi adakah kita masih leka terhadap keduniaan.Masih leka dengn saham-saham syarikat sehingga kita lupa untuk bertafakkur kepada Allah SWT. Ingat jika kita ingat Nya nescaya Allah pasti ingat balik kepada kita, jika kita abaikan Nya nescya ia juga akan abaikan kita. Pernah tak anda bertanya kepada anak anda tentang heronya???? Jangan pernah biarkan anak anda terus leka dengan dunia yang penuh fana ini......Semoga kita dapat membaiki kesilapan kita......
Batman or Allah SWT





21 Oct 2011

Jenazah Hidup.....

Hari Rabu yang lalu, sekolah aku ada buat pengurusan jenazah...... Ceramah ini disampaikan  oleh Ustaz Jamsari bin Haji Ahmad. Lepas tu, ustaz tu cakap siapa nak jadi model mayat untuknya...... Ramai orang paksa suruh aku jadi..... Jadi aku pun jadi laa jenazah yang hidup...Tapi best jugak sebab dapt RM 10...... Alhamdulillah  selepas aku jadi jenazah ini, aku rasa macam ada sesuatu kelainan bila dapat jadi jenazah ini.... Ia mengajar aku supaya jangan leka dengan dunia yang fana ini. Jangan terlampau enjoy dengan dunia yang di luar  sana sepertimana artis-artis  di dunia ini...... Peace!!!!


12 Oct 2011

Hukum Hudud-Wajib ke???

Hari ini saya nak bincang pasal hukum hudud yang selama ini kecoh dikalangan parti-parti politik...... Persoalan utama, adakah wajib ia dilaksanakan? Kedua benarkah ia menzalimi orang yang membuat kesalahan?

Hujah-hujah artis di Malaysia...... 





Hukum hudud bermaksud keseksaan yang telah ditetapkan oleh nas-nas Al-Quran dan AsSunnah yang wajib dilaksanakan sebagai hak Allah S.W.T. Kadar hukumannya tidak boleh dipinda sama ada dikurang atau ditambah. 

Jika anda baca komen artis kita yang selama ini kita minat, dijadikan sebagai idola dan macam-macam lagi........ Semua itu salah....

Pendapat saya hukum ini adalah satu hukuman yang akan memberikan keinsafan kita kepada seluruh manusia supaya meninggalkan perbuatan yang tidak elok dipandang oleh mata hati masyarakat dunia.....

Bayangkanlah jika......
  • Zina semakin menjadi-jadi
  • Perompak masih lagi bebas merompak
  • Si peminum masih lagi dalam kekhayalan
  • Murtad semakin menjadi-jadi
Terdapat beberapa jenis hukum hudud. Antaranya ialah......

  • Penzina-harus direjam sampai mati(berkahwin)100 kali sebatan(tidak berkahwin)
  • Penuduh zina- 60 kali sebatan
  • Peminum arak- 40 kali sebatan
  • Si Pencuri- Potong tangan
  • Si Perompak-Bergantung perkara yang membawa kemudaratan kepada si pemangsa
  • Si Murtad-Dibunuh(jika tidak mahu mememeluk Islam semula)



Apa hikmah pelaksanaan  hukum hudud???

  1. Dapat mengurangkan kadar jenayah kerana hukum hudud bukan sahaja memberi pengajaran kepada si pesalah malah kepada masyarakat umum
  2. Merapatkan hubungan dengan Allah S.W.T seperti dulunya tidak pernah solat kini solat
  3. Dapat menjauhi perbuatan yang keji seperti perkara yang diatas 

10 Oct 2011

The New Era of De R.I.F



Huh.... Lama betul tak update blogger nie.....Biasalah orang baru lepas exam PMR.......Sibuk je...... hahahahaha..... Kali ini bloggernie tengah update pasal template terbaru yang diambil dari blogger..... kepada peminat setia De R.I.F ..... Harap maaf jika ada kesulitan dalam melayari blog ini seperti ketiadaan chatbox, music player dan apa-apa yang ada pada blog ini sebelum diubahsuaikan..... Tahu-tahu je laa  template baru kenalah testnya dulu........

Where Are U From?