27 Jun 2011

Mesut Kurtis - Artis Nasyid


Mesut Kurtis adalah seorang penyanyi nasyid yang terkini. Mesut Kurtis dilahirkan pada Julai 1981. Dia dibesarkan di Skopje, Macedonia. Mesut Kurtis pernah memenangi Awakening Records. Beliau juga pernah bergandingan dengan Maher Zain dalam lagu berjudul 'Never Forget'. Beliau akan mengadakan konsert di Jordan-Amman pada 14 Julai 2011. Selain daripada lagu 'Never Forget' beliau juga telah menyampaikan  beberapa lagu seperti Burdah dan sebagainya


Mesut Kurtis~Never Forget
Never Forget
Every night and every day
Every night and every day
Never forget to say
La ilaha illa Allah
Nothing worthy of worship except Allah


When you’re walking down the street
Use your time and repeat
And say with every heartbeat
La ilaha illa Allah

Chorus

To be able to defeat
Shaytan and his deceit
Ask Allah for help and repeat
La ilaha illa Allah

Chorus

If we want to succeed
We must purify our creed
Obey Him in every deed
La ilaha illa Allah

Chorus

To become completely freed
From your envy and your greed
In your heart plant the seed of
La ilaha illa Allah
Chorus

Mesut Kurtis

23 Jun 2011

Sunnah-sunnah Rasulullah S.A.W

Hari ini saya nak cerita pasal salah satu sunnah Rasulullah iaitu Adab ketika membuang air. Salah satu daripada adab tersebut ialah tidak berkata-kata kecuali darurat. Ini berdasarkan hadis Rasulullah dari ibnu Umar R.A berkata " Ada seseorang yang melewati rasulullah S.A.W. ketika baginda tengah buang hajat Ketika itu, orang tersebut mengucapkan salam tetapi baginda tidak menjawabnya. Sebagai contoh kita ini tidak boleh berkata-kata di dalam tandas kecuali dalam keadaan yang berbahaya. Sebagai contoh lihat dialog dibawah
 
Dialog 1
Hashim : Hei, Farouk kau ade kat luar ke??
Farouk : Ye laa aku kat luar lah nie. Tengah menunggu kau

Dialog 2
Erman :  Oi Faiz, keluar cepat!!! Tandas terbakar !!!!
Faiz : What's the toilet is burn???

Berdasarkan 2 dialog diatas, dialog 1 kita tidak boleh bercakap di dalam tandas kerana tiada  satu unsur darurat manakala dialog 2 kita dibolehkan bercakap kerana jika kita tidak orang diluar  tidak memberitahunya belum tentu kita akan selamat......... 
 

Saya akhiri ending saya dengan sebuah lagu daripada tikus-tikus comel




12 Jun 2011

Sebuah Blogger Yang BerBlogger

SHmmm takde kerja nak update blog jadi aku update pasal yang ini je laaa......

Dalam banyak- banyak senarai  dibawah mengenai blogger....rasa-rasanya mana satu saya punya blogger
  1. Islamic blogger
  2. Joke blogger
  3. Personal blogger
  4. Muslim blogger 
  5. Suka hati punya blogger
  6. Politician blogger
  7. Business blogger
Tapi apa yang saya tahu mengenai blogger saya nie adalah beberapa ciri diatas........

P/s: Kalau nak tahu tunggulah entry akan datang........

Where Are U From?