27 Apr 2011

Jagalah Auratmu 3


Dalam episode yang lalu saya telah memberi Petua de R.I.F, Jagalah Auratmu dan Jagalah Auratmu 2 yang mmengisahkan pasal auratperempuan .Kenapa Islam galakkan kita menutup aurat???? First, ia akan membezakan kita dengan orang kafir. Second, ia mengelakkan rambut kita rosak akibat cahaya matahari tapi kalau kita memakai tudung ia akan mengelakkan rambut kita kerinng .Third, ia menarik orang bukan Islam akan sukakan Islam. So Jagalah AuratMu kerana ia melambangkan sebuah Keperibadian Muslimah

24 Apr 2011

A Story Of Nasi Lemak

Tersebut kisah dahulu, Nasi Lemak yang dianayai oleh Si burger dan Si Nasi Beriyani(MAMAK STYLE). Pada suatu hari nasi lemak ini dituduh oleh Sang Manusia yang menyebabkan anak-anak mereka obesiti atau lebih dikenali sebagai gemuk......

Nasi Lemak: Aduhai, malang  sungguh nasib aku, kenapa aku yang dituduh oleh manusia yang menyebabkan anak-anak mereka jnadi gemuk
Burger: Hahaha padan muka kau . Kau tu dah laa banyak lemak. Cuba kau kurang kan lemak kau tu hehehehe
Nasi Beriyani: Betul, betul, betul
Nasi Lemak: Sampai hati korang
Nasi Beriyani: Memang sampai hati sebab kau melanggar undang-undang mengikut akta 99999 yang   menyebabkan anak-anak mereka jadi gemuk
Nasi Lemak:(Marah) Habih tu korang  tak bersalah ke hah!!!
Nasi Beriyani dan Burger: Ya memang bukan kami
Nasi Lemak: Korang ni saja je nak buat bagi aku marah........Korang dengar sini baik-baik.........Korang tahu tak korang ni memang tak sedar diri. Kalau mak bapak budak tu malaas nak masak dia mesti beli kat luar. Kalau anak atau mereka tu nak makan nasi beriyani atau burger mereka mesti beli !!!  Kau tahu  tak burger dan nasi beriyani kat luar tu banyak kalori berbanding aku......
Burger dan Nasi Beriyani: (Hanya tersengih)

So conclusion dari cerita ini tidak semestinya nasi lemak yang menyebabkan kanak-kanak mengalami  obesiti......Banyak benda lagi yang berpunca kanak-kanak mengalami obesiti

20 Apr 2011

CupCake Abang PeEp



Hari ini nak cerita sikit pasal cupcake seperti gambar diatas. Cupcake ini didapati dalam sebuah blog iaitu Giggles And Laughters . Anda boleh pesan kepada blog tersebut atau anda boleh mendapatinya dihadapan SK JALAN 3, Bandar Baru Bangi Selangor Darul Ehsan.........

17 Apr 2011

Awak Cantik Tapi Saya......


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Semua oraang inginkan bentuk badan yang cantik. Begitulah impian semua wanita inginkan bentuk badan yang cantik dan menarik. Tapi kalau dah jadi kurus mulalah melupakan hukum hakam Allah S.W.T. Tidak salah untuk menjadi kurus tapi kena ingat satu perkara iaitu jangan langgar hukum Allah S.W.T. Janganlah kita berlagak seakan-akan kita ini cantik. Ingatlah kalau Allah hendak menarik semula apa dibagi-Nya barulah kita menyesal so ingatlah sesiapa yang dulunya gemuk sekarang dah transform menjadi kurus bersyukurlah pada -Nya...

10 Apr 2011

SAJASI


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini





Hehehe inilah rekaan terbaru saya iaitu SAJASI. Sajasi ini adalah gabungan daripada perkataan Sajak dengan Puisi. Sebenarnya nak kata sajak bukan sajak ,puisi bukan puisi, syair lagilah bukan, pantun....... pun bukan. Akhir sekali terciptalah sebuah lagenda melayu iaitu SAJASI...... Selamat BerSAJASI!!!!!


Zaman dulu
Tiada apa yang ada
Manusia hidup dalam kesusahan
Hidup dalam kegelapan
Namun kini
Terciptanya sebuah teknologi
Manusia hidup dalam yang selesa
Tapi alangkah buruknya
Jika disalahgunakannya
Fitnah melanda sana sini
Persengkataan yang akhirnya menjadi dendam
Kerana itulah 
Kita perlu kembali 
Kepada satu-satunya
Yang akan 
Mengembalikan kita
Ke jalan yang
Di redhai-Nya
Yakni Al-Quran dan As sunnah

4 Apr 2011

Jagalah Auratmu 2


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Haha hari ini ada lagi sedikit ilmu untuk dikongsi kepada pengunjung blog saya. Harap sudi-sudilah membacauntyk kebaikan kita bersama.........

BERTUDUNG TETAPI TIDAK SEMPURNA MENUTUP AURAT:
  1. Baju yang dipakai singkat tidak labuh melepasi pinggul
  2. Mendedahkan bentuk dada tersembol dan punggung
  3. Pakaian ketat menampakkan susuk tubuh
  4. Kain yang dipakai terlalu singkat menampakkan betis
  5. Betudung tetapi memakai T-Shirt pendek yang menayangkan lengan dan ketiak
  6. Seluar jeansnya ketat dan sendat
  7. Tidak bersarung kaki atau stoking
  8. Solekan/tabarruj yang jelas dilihat(lipstik ataupun maskara)
  9. Berwangi-wangian yang merangsang nafsu dan menimbulkan fitnah
  10. Mendedah aurat dihadapan ipar/sepupu
  11. Bertudung tetapi tergedik-gedik dengan jantannya di shopping mall
  12. Bertudung tetapi sengaja menayang betis semasa menunggang motosikal

Where Are U From?