9 Jul 2010

Isra' Mi'raj


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


"Maha suci (Allah) yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad
s.a.w.) pada suatu malam hari, dari masjidil Haram ke masjidil Aqsha, yang telah Kami berkati sekelilingnya, karena hendak Kami perlihatkan kepadanya tanda-tanda Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha mendengar lagi Maha melihat." (maksud ayat 1 s.al-Isra')

Peristiwa Isra' dan Mi'raj Nabi Muhammad S.A.W berlaku pada 27 Rejab tahun kesebelas. Peristiwa ini adalah sebuah mukjizat Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad S.A.W yang tidak pernah dilakukan oleh nabi dan rasul sebelumnya. Allah S.W.T memperlihatkan kepad Nabi tentang gambaran manusia yang sering leka dengan kemewahan dunia.

Info ini diambil dan diubah suai daripada Wikipedia dan Ustaz Syed Hasan Alatas
_____________________________________________________________

Betapa agungnya kuasa Allah S.W.T yang telah memperjalakan Nabi Muhammad S.A.W pada suatu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsha. Sebenarnya bila kita fikir balik logik ke Nabi Muhammad S.A.W bertemu dengan Allah hanya suatu malam. Tapi kita juga kena percaya sebab benda ini datangnya dari Rasulullah [Nabi Muhammad]. Kalau anda kata and pernah pergi ke German hanya satu malam maksudnya anda ini adalah seorang pembohong. Mana mungkin orang dari Malaysia pergi ke German hanya satu malam sahaja. Inilah mukjizat Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa itu, Rasulullah S.A.W sangat sedih kerana kematian orang yang disayanginya iaitu isteri baginda Siti Khadijah dan Pak Ciknya Abu Talib. Macam kitalah ibu dan isteri/suami kita meninggal tentu kita rasa sedih. Sebab itulah Allah S.W.T hendak menghiburkan hati Nabi Muhammad S.A.W..,..

No comments:

Post a Comment

Where Are U From?